11 nov. 20u : De Blinden / Neerwaarts Hup

reserveer hier

DE BLINDEN

Een performance van Boris de Klerk en ‘t Barre Land, waarin via experimentele audiobewerking het toneelstuk van Maurice Maeterlinck gedeconstrueerd wordt verteld.

Een hypnotiserend en paranoïde ritme van steeds terugkerende vragen zonder antwoord, warrige herinneringen en een vergeefs inbeelden van wat nog komen gaat, vormt de basis van deze performance, waarin een groep spelers steeds verder verdwijnt in een desoriënterende klankcompositie van de teksten van Maeterlinck.

Boris de Klerk (Amsterdam, 1998) is een performance- en geluidskunstenaar gevestigd in Amsterdam. Sinds hij de performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht in 2022 heeft afgerond is hij zelf werkzaam als kunstenaar en geluidsontwerper als ook in verscheidene samenwerkingen. Hij verdeelt zijn tijd voornamelijk tussen het werken aan eigen performances, en als sound designer voor anderen hun performances en voorstellingen.

Boris de Klerk, Jacobien Elffers, Czeslaw de Wijs, Luca Bryssinck

NEERWAARTS HUP

Enscenering van de nieuwe vertaling van Beckett’s voorlaatste tekst Worstward Ho.

Een oefening het onvermijdelijk falen te verbeteren – dus te verslechteren.

Samuel Beckett’s veel geciteerde uitspraak – fail again, fail better – komt uit zijn even complexe als muzikale tekst Worstward Ho, een parodie op de Amerikaanse vooruitgangsdroom van de populaire musical ‘Westward Ho’.  Ooit zijn Martijn Nieuwerf en Vincent van den Berg begonnen aan de vertaling van deze tekst – Neerwaarts Hup – en zijn telkens weer opnieuw begonnen met evenveel plezier. En omdat het kiezen van de juiste woorden voor deze puzzel van taal- en anti-taalconstructies, deze vrolijke onbegrijpelijkheid die Beckett veroorzaakt in zijn poging om het nog beter slechter te zeggen en met verslechterende woorden het einde te beschrijven, proberen te beschrijven, steeds slechter te beschrijven, een onbegonnen werk is; beginnen ze opnieuw, pakken samen met Yorke Mulder-Bhangoo en Jacobien Elffers de draad weer op en proberen het nogmaals, want zonder proberen geen falen.