7 nov. 20u De Blinden / Dat het was

reserveer hier

DE BLINDEN

Een performance van Boris de Klerk en ‘t Barre Land, waarin via experimentele audiobewerking het toneelstuk van Maurice Maeterlinck gedeconstrueerd wordt verteld.

Een hypnotiserend en paranoïde ritme van steeds terugkerende vragen zonder antwoord, warrige herinneringen en een vergeefs inbeelden van wat nog komen gaat, vormt de basis van deze performance, waarin een groep spelers steeds verder verdwijnt in een desoriënterende klankcompositie van de teksten van Maeterlinck.

Boris de Klerk (Amsterdam, 1998) is een performance- en geluidskunstenaar gevestigd in Amsterdam. Sinds hij de performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht in 2022 heeft afgerond is hij zelf werkzaam als kunstenaar en geluidsontwerper als ook in verscheidene samenwerkingen. Hij verdeelt zijn tijd voornamelijk tussen het werken aan eigen performances, en als sound designer voor anderen hun performances en voorstellingen.

Boris de Klerk, Jacobien Elffers, Czeslaw de Wijs, Luca Bryssinck

DAT HET WAS

Een nieuwe tekst van Olivier Herter. Een versnipperd landschap van herinneringen. Vloeiend, stemmig en ogenschijnlijk zonder plot.

Het werk volgt een ik-figuur die de vertelling als handeling aangrijpt om diens verscheurde binnenwereld en verdrongen verleden te begrijpen, ordenen en structureren. De tekst is tot stand gekomen met ondersteuning van Fonds Podiumkunsten en Nederlands Letterenfonds. Tijdens het studiowerk zet Olivier Herter samen met Luca Bryssinck de eerste stap van de geschreven tekst naar de vloer.

“Het huis is het huis is het huis. Het huis is leeg, maar ik ben gebleven dit keer. Niet voor de eerste keer ben ik thuis gebleven, maar voor het eerst ben ik in het huis gebleven dat anderen verlieten. […] Ik zit in dit lege huis. De gordijnen zijn van de muren getrokken; alleen de stofwolken, plukken haar achter weggetrokken meubels vandaan zijn overgebleven.”

Olivier Herter (1995) werkt als podiumkunstenaar, librettist en schrijver van proza, poëzie en theaterwerk. In zijn teksten exploreert hij taal als handeling in de tijd, resulterend in ritmische denkoefeningen van zoekende sprekers.