de hin-und-her-wedstrijd-inzendingen en het juryrapport

ketel haezer

 

 

jiska mensink

 

 

anna mulder

 

 

pfauth, van der varst, bakker

 

 

jordh sleper

 

 

theatergroep raamwerk

 

 

koninklijke zang muziek en toneelvereniging onder ons

 

 

ketel haezer

 

 

maaike luttikhuis

 

 

julian pattynama

 

Juryrapport Hin-und-Her-Wedstrijd-2018:

De jury moet helaas melden dat van de tien films er zes niet ter beoordeling in behandeling genomen konden worden, aangezien de enige regel die de wedstrijd kende, namelijk de maximale drie minuten grens – soms met maar luttele seconden – werd overtreden. Betreurenswaardig, want hier zaten werkelijk orginele inzendingen tussen.

Nooit werd het stuk zo helder uiteengezet als door de lego-opstelling van de eerste en lange tijd ook enige inzending van M. Luttikhuis.

Zeer onder de indruk, zowel van de kwanti- als de kwaliteit, was de jury van de dubbele inzending van Ketel Haezer. Beide werkelijk van grote syncopische schoonheid en met ontregelend verrassende montagetechniek, maar ook allebei meer dan twintig seconden te lang.

Van eenzelfde overschrijdende orde was de geestig klassiek in de lach schietende eerste repetitie van ‘Koninklijke Zang Muziek en Toneelvereniging Onder Ons’, en graag had de jury met het prijzengeld de verenigingskas van deze oudste toneelvereniging van Nederland gespekt, maar gezien de voorschriften blijft het in dezen bij een eervolle vermelding en als troostprijs een hartelijk geluk gewenst bij het maken van hun uitvoering van Hin und Her in het voorjaar van 2019. (Er worden nog spelers gezocht.)

Ook ‘Theatergroep Raamwerk’ uit Groningen, met haar schitterend uitgevoerd lokatiewerk en volhardend spel in weer en wind heeft zich verslikt in de timing, zij het slechts met twee seconden.

Tenslotte, met werkelijk pijn in het hart, moet de jury met lede ogen aanzien dat ook J. Sleper met zijn indringend spel in de confrontatie met zichzelf, de inzending met de meeste weergaves tot nu toe, namelijk de duizend naderend en daarom een zeer lucratieve potentiële winnaar vanuit publicitair opzicht, zichzelf gediskwalificeerd heeft, ook al was het slechts met één seconde. Maar de jury, u begrijpt, moet streng zijn.

De moeilijke taak van de jury werd hierdoor dusdanig vereenvoudigd, aangezien er nu nog maar vier serieuze kandidaten over waren.

Als eerste viel de hilarische inzending van Pfauth, van der Varst en Bakker af. De inzending was lekker kort, maar de jury kon er geen chocolade van maken.

De last-minute-duo-inzending van Jiska en Julian was een aangenaam verrassende. Twee maken meer kans dan één, zullen ze hebben gedacht, en dat ging in dit geval ook zeker op. Twee beklemmende variaties op de definitie van vrijheid.

Uiteindelijk was er slechts één film die telkenmale na herhaaldelijk kijken aan inhoud en betekenis won. Van partijdigheid vanwege eventuele familiaire banden of bloedeigen verwekkers is bij het toekennnen van de prijs geenszins sprake geweest; het is op louter zuiver artistieke gronden dat de jury bij dezen bekend maakt dat de inzending van Anna Mulder, de verstilde ritselende animatie, de eerste prijs gewonnen heeft en dus de vijfhonderd euro en daarmee basta!