de laatste dagen der mensheid

De laatste dagen der mensheid van de Oostenrijkse schrijver Karl Kraus (1874-1936) is het omvangrijkste toneelstuk dat ooit is geschreven, met de meeste rollen, de meeste dialecten en de meeste scènewisselingen. Het behandelt in vijf bedrijven de vijf oorlogsjaren van WOI en speelt zich af op de straten van Wenen en Berlijn, in de loopgraven en veldhospitalen, theaters en onderzeeërs. Het is een vernietigende oorlogsverklaring aan de geestelijke malaise en een overvolledige staalkaart van de literaire en journalistieke wereld, die gespiegeld wordt in de stilistische veelvormigheid van het stuk.

Kraus monteert de verbijsterend wrede wereld om hem heen door gesprekken, reclamefolders, speeches en kranten te citeren: De onwaarschijnlijkste daden, waarvan hier melding wordt gemaakt, zijn echt gebeurd; ik heb slechts beschreven wat er is gedaan. De onwaarschijnlijkste gesprekken die hier worden gevoerd zijn woord voor woord zo uitgesproken; de schrilste verzinsels zijn citaten. (Kraus).

‘t Barre Land sluit zich aan bij de herdenkingskaravaan die door Europa trekt naar aanleiding van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden, en herneemt de succesvolle voorstelling uit 2008. Speciaal voor de gelegenheid wordt het ensemble versterkt met de vertalers van deze ongeëvenaarde toneeltekst, Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, die de voorstellingen opluisteren met De allerlaatste dagen der mensheid: nieuw materiaal vol met hedendaagse citaten.

volledige registratie

_ESC3674-B-