ABU HAYYAN AL-TAWHIDI

In een extra editie van ‘De Groene Kamer’ leest ‘t Barre Land voor het eerst in Nederland dit stuk van de Marokkaanse toneelvernieuwer Tayeb Saddiki over filosofisch literator Abu Hayyan Al-Tawhidi, die precies duizend jaar geleden overleed! Met speciale medewerking van vertaler Nisrine Mbarki.

Duizend jaar geleden, in 1023, stierf schrijver, wetenschapper en denker Abu Hayyan Al-Tawhidi. Hij die meerdere levens leefde, van arme dadelverkoper in Bagdad tot filosofisch literator die zijn eigen werk wenst te verbranden, eindigde als een verbannen en berooide oude man. Genegeerd en vergeten, totdat de Marokkaanse theatervernieuwer, Tayeb Saddiki, in 1983 een toneeltekst schreef, getiteld Abu Hayyan Al-Tawhidi, dat als een van zijn beste stukken de geschiedenis ingaat.

Tayeb Saddiki (1939-2016) was toneelspeler, schrijver, regisseur, leider van gezelschappen en toneelscholen. In zijn stukken verbindt hij elementen uit de orale Arabische traditie met moderne Westerse technieken tot unieke Eurabische toneelteksten.

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist, vertaler en programmamaker. Ze is programmamaker voor Winternachten, redactielid van Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Ze heeft vijf vertalingen op haar naam staan. Haar gedichten en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Poëziekrant, De Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Winternachten, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie. Lees hier een interview met Nsrine Mbarki.

De Groene Kamer’ is een gezamenlijk project van Perdu en ‘t Barre Land waarin dichters worden uitgenodigd om een toneelstuk naar eigen keuze te vertalen. Die vertaling wordt uitgegeven en door ‘t Barre Land in een eerste lezing, in een open vorm, aan het publiek gepresenteerd