a tale told by an idiot

It-is-a-tale-told-by-an-idiot-De-Theatertroep-Tijdelijke-Samenscholing-t-Barre-land-foto-Fran-van-der-Hoeven

De theatertroep, tijdelijke samenscholing en ’t barre land presenteren een nieuwe intercollectieve samenwerking onder de titel It is a tale told by an idiot (full of sound and fury, signifying nothing). Een levensrevue voor elf blinde toneelspelers. Met Michiel Bakker, Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Carole van Ditzhuyzen, Anouk Driessen, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Laura Mentink, Martijn Nieuwerf, Roos Visser en Czeslaw de Wijs. Het bordes was niet hoog. Ik had de treden duizend keer geteld, zowel op als neer, maar ik heb het getal niet meer paraat, in mijn geheugen. Ik heb nooit geweten of ik een moest zeggen met de voet op de stoep, twee met de volgende voet op de eerste tree, enzovoort, of dat de stoep niet meetelde. Boven aan de treden gekomen stuitte ik op hetzelfde dilemma. De andere kant op, ik bedoel van boven naar beneden, was het eender, het woord is niet te sterk. Ik wist niet waar te beginnen of waar te eindigen, laten we de dingen bij de naam noemen. Ik kwam dus tot drie volledig verschillende getallen, zonder ooit te weten welk het goede was. En als ik zeg dat ik het getal niet meer paraat heb, in mijn geheugen, bedoel ik dat ik geen van de drie getallen meer paraat heb, in mijn geheugen. Het is waar, mocht ik in mijn geheugen, waar het zich zeker bevindt, een van die getallen terugvinden, dan zal ik alleen dat ene vinden zonder de andere ervan te kunnen afleiden. En zelfs als ik er twee zou bovenhalen zou ik het derde niet weten. Nee, ik zou ze alle drie terug moeten vinden, in mijn geheugen, om ze alle drie te kennen. Herinneringen zijn onuitstaanbaar. Dus moet men aan bepaalde dingen niet denken, dingen die na aan het hart liggen, of er juist wel aan denken, want door er niet aan te denken loopt men het risico ze stukje bij beetje in het geheugen terug te vinden. Dat wil zeggen dat men er een tijdje, een hele tijd, elke dag en meerdere malen per dag aan moet denken, tot ze overdekt raken met modder, een ondoordringbare laag. Dat is een bevel. – brieffragment van Beckett aan Kaun

‘het toneel blijft een tijdje leeg’ (regieaanwijzing uit een droomspel)

loek zonneveld over it is a tale told by an idiot

image-6(1)

 

image-4

image-3(1)fotografie Jorn Heijdenrijk